Radio

Som radiomakare har jag för Sveriges Radio P1 och P2 producerat en rad dokumentärer (Charlotte Engelkes, Nino Ramsby, Marie Samuelsson, Karl-Erik Welin, Erik Satie) och musikserier som filmmusikmagasinet SYNK, Musik & Politik, Vi bygger musiken om instrumentbyggare, MUZIK om musikaliska fenomen, Starka Musikupplevelser, STUDION – rum för musik, Ljudo – om ljuden i våra liv.

Se P2 Arkiv för utförlig information om programmen (öppnas i eget fönster)

Lyssna 5 minuter. Erik Satie ingick i det dadaistiska projektet i början av 1900-talet. Men egentligen är det först idag som hans banbrytande idéer har slagit igenom.

I musikmagasinet Ljudo - om ljuden i våra liv, får vi följa ljudets historia från Big Bang till dagens tinnitusproblematik. Uppenbarligen lyssnar vi på olika sätt. Det finns mycket som tyder på att inte bara individer utan också hela samhällen och kulturer lyssnar olika. Filtreras vissa ljud bort eller framstår de som alltför obetydliga i jämförelse med andra? Är ljuden bara till problem, eller kan de ses som resurser. Hur viktiga är ljuden för helhetsupplevelsen av en plats, en kultur, en tidsålder? Behövs kanske ljudfria zoner? Akustikskyddade ljudreservat? Museum för alla utrotningshotade ljud? Vem stör vem?

 

Lyssna på första avsnittet av fem i serien. Medverkande: Elin Franzén, Elisabeth Sjöberg, Håkan Lidbo m fl.

I musikmagasinet Vi bygger musiken i fyra delar, möter vi bl a instrumentbyggare Anders Norudde bland fiolsolarier, moraharpor och vägpinnar.
- Det ska kännas i magen att nu är det musik!, säger Norudde och drämmer till på en slagbordun som är inne för lagning på instrumentverkstaden hemma i Karlskoga. Instrumentet har ett köttigt ljud. Det lär inte finnas något stränginstrument med mer attack. Därför kom det väl till pass när han och gruppen Hedningarna gjorde rock av folkmusik.