Farbror synt testar

MetaSynth är en synt men också ett komplett lekrum där man skapar, komponerar, designar och omvandlar ljud i en unik digital miljö. Ja, egentligen alla som vill utforska nya ljudvärldar, oavsett om man vill skapa varma bakgrunder, isande skräckstämningar eller galna ljudskulpturer, borde kunna hitta något av värde i instrumentet.

MetaSynth är inte bara en mjukvara. Den är alltså ett ljuddesign-verktyg där man monterar musiken i sex olika rumsmiljöer för att skapa och bearbeta ljud på ett ibland udda och slumpartat sätt.

Själv har jag tre favorittillämpningar.

Fotografiet – jag importerar en bild som metasynten sedan översätter till en ljudbild.

Rita och teckna musik – jag ritar ljud för att nå en avskalad, lite övertonsfattig känsla. Om musiken har mycket gester är det här rummet perfekt.

Effektrummet – för att utsätt ett ljud eller ett helt musikstycke för genomgripande boostning. Metasynth har bland annat en fantastisk time stretching som i princip får musiken att stå helt stilla utan några digitala bieffekter.

När vi producerade Joakim Pirinens och min deckarparodi Skönhetsmord för Kning Disk visade sig Metasynt vara det perfekta instrumentet. Det hörs särskilt tydligt i de tickande, stickande, skärande, surrande, murriga avsnitten, t ex i inledande uvertyren ”I ett långsmalt hörnrum i en nyligen nedlagd fabrik”. Lyssna på Spotify här.