Farbror synt testar

Jag har en gammal trotjänare från 1978. Korg Ms 20, monofonisk synthesizer. Det är fortfarande ett eftertraktat instrument, tack vare sina tjocka, feta robusta ljud, dess kraftfulla filter och möjligheter att koppla in externa ljudkällor.

Över 300.000 personer har ägt eller äger alltjämt en Ms-20. Idag finns även instrumentet som miniversion 20 procent mindre än originalet, som mjukvara och som app för mobil och iPad.

Det här är en typisk analogsynt som brusar och lever. När jag vrider på knapparna kan jag känna samma samhörighet med instrumentet på liknande sätt som jag gör till ett piano.

Ljudet är i mitt tycke oslagbart, från extremt låga till extremt höga register. Så när Joakim Pirinen och jag gav ut musikberättelsen Gonki föll valet av synt omedelbart på Korg Ms 20. Till exempel är Tangerin Dream-sound-a-like-sekvenserna spelade på en Ms 20:a.

Lyssna till Gonki på Spotify här.