Ofrivillig konst

Nästa vecka har vi (Katarina Jönsson, Marie Lindgren, Jens Salander, Jonas Westlund och KRIG) vernissage på galleri A.P.T i London (22 febr-10 mars). Jag visste ganska tidigt vad jag ville göra: Ställa ut en bit av Industrihuset Vävaren, Strömsbro/Gävle i ett annat industrihus.

Resultatet blev Involuntary Art eller Ofrivillig konst, som är en triptyk bestående av två stora fotografier, ett rundstrålande soundtrack och fem stolar.

Idén är att teleportera en del av Industrihuset Vävarens avtryck och identitet till APT:s lokaler. Vävaren och APT i London har nämligen en liknande historik. Och någonstans därute i tidsradien möts platsernas rum, fysiska aktivitet och de anställdas drömmar.

Ljudspåret baseras på inspelningar utförda slumpvis dygnet runt i Vävaren under ett par veckor. Bland annat har byggnaden en hörbar ”stämton” som fortplantas i bjälklag och ventilation och sätter sin akustiska prägel på hela huset.

Fotografierna speglar en del av Vävarens ofrivilliga konst som bokstavligen sitter i väggar och golv och har skapats under århundraden alltsedan huset fungerade som väveri efter brittiska förebilder.

MS