Utrotningshotade ljud: Akustiskt piano

Ord som fingerfärdighet, flyhänthet och fingervisning kommer möjligen från den pianistiska världen. Hjälten på pianopallen, en Horowitz, en Rubinstein, kunde linda publiken kring sitt högra lillfinger.

Konsertpianisten får den klumpiga möbeln att tala.

Förutom att pianot är en djungel av mekanikbalkar, hammarskaft, kontrafångare, dämmararmar, lyftarlister, piloter och strängar och annat. Vad är det vi hör när vi lyssnar till ett piano?

Pianots klangvärld sägs vara transcendent – och psykoakustisk. Vi hör den alltså inte som den är utan så som vi vill höra den. Denna unika möjlighet att frigöra sig från de faktiska materiella skeendena erbjuder stora fördelar vid allt pianospel.

När vi slår ner en tangent ljuder en ton. Men det vi hör är strängt taget inte en ton utan en hel klang. Så för att det ska passa västvärldens ideal om ”ren, vacker stämning” är pianot ordentligt ostämt.

Idag tvingas Bechstein och andra lägga ner sina fabriker. Folk köper inte pianon nuförtiden. När de flyttar passar de på att tippa av sina svarta släktklenoder på pianokyrkogården.

Det akustiska pianot är på väg bort från historien.

MS