Utrotningshotade ljud: Tidningsprassel

Det prasslar mer om en tidning i helformat (400 x 560 mm). Den första av de större morgontidningarna att byta format från broadsheet till tabloid var Svenska Dagbladet, och snart följde andra morgontidningar som Dagens Nyheter och Göteborgsposten efter. Tabloidformatets lättlästhet och folks ändrade läsvanor ansågs vara tillräckligt starka argument för omgörningen av morgonpressen. Och snart är tabloiden död.

Utan att någon skänker ljudet en tanke. Det musikaliska prasslet. Ju mer prassel desto mer kunskap 😉

Å andra sidan upplevs nästan inget mer störande inom den klassiska musiken än publikens prassel med programblad. Föreställ dig en blockflöjtskvartett, det mjuka kluckande ljudet av fyra moeckflöjter och så plötsligt någon i publiken som börjar prassla istället för att lyssna.

När den spanske gitarristen Andrés Segovia besökte Sverige för en uppvisning i klangfärgsbehärskning i musik av Villa-Lobos och Castelnuevo-Tedesco, avbröt han hastigt konserten.

Anledning: Publikens respektlösa prassel! Till Segovias adress i himlen vill jag skicka en helårsprenumeration på en broadsheetblaska. Stor och underbart prasslig.

MS