Utrotningshotade ljud: Väntrummet

Det härskar en mycket speciell ljudidentitet över landets väntrum på tandläkarmottagningar och hälsocentraler. Här bläddras det i Allers och Hemmets veckotidning, i recept och korsord. Detta i kombination med människors tysta tankeverksamhet över att sitta och vänta på vård.

Ta tandläkarmottagningen. Det polyfona surret från borrar och slipar, det kyliga klonket från från verktyg på plåtbrickor, transistorradion i kundtjänsten, småspringande sköterskor i korridorerna, akustiken ger en tydlig identitet åt miljön och situationen som sådan.

Egentligen består hela tillvaron av olika slags väntrum, hela skalan från buller till musik. Ibland befinner vi oss mitt-i mellan och är inte riktigt medvetna om det är ljud eller musik, om ljudet kommer från utsidan eller insidan av vår egen kropp. Just i väntrum är det påtagligt.

Men nu är ljudet på väg att utrotas. Istället har platt-TVn flyttat in och tränger ut det avvaktande ljudet av bläddrande fingrar i virkbeskrivningar och krönikor om järntillskott. Synd.

MS